Social Icons

Sígueme en Facebook Sígueme en Google+ Sígueme en Twitter

Boreas


Ten zuidwesten van de rots Llosa Palamos (bij de gelijknamige stad), op een zanderige bodem liggen op ongeveer 31 meter diep, de resten van Boreas. Het was een sleepboot van de Duitse marine tijdens de Tweede Wereldoorlog, 40 meter lang, met de oorspronkelijke naam Pellworm. Na het einde van de oorlog is hij voor civiele doeleinden gebruik en kreeg in 1980 onder de vlag van Panama, de huidige naam: Boreas.

Onbekende bestemmingen

Na diverse eigenaardige en dubieuze reizen werd de sleepboot uiteindelijk aangehouden door de autoriteiten voor drugshandel en werd ze afgemeerd in de haven van Palamos. Hier verbleef het drie jaar in een totale staat van verlatenheid. Toen werden plannen opgesteld om aan te geven wat de sleepboot voor het sportduiken in het gebied zou kunnen betekenen en werden de nodige stappen geïnitieerd om de romp van de oude sleepboot af te zinken en te veranderen in een plaats die toegankelijk is voor duikers en daarnaast geen gevaar vormt voor de scheepvaart en de visserij.

Perfect geconditioneerde

Na het kopen van het schip en het aanvragen van de nodige vergunningen, werd de boot ontsmet en voorbereid om af te zinken: gedurende enkel maanden werd de machinekamer gedeeltelijk gesloopt en werden schermen en een pijpleidingen die een gevaar zouden kunnen opleveren voor toekomstige duikers verwijderd. Op 23 januari 1989 is het schip afgezonken in het gebied waar de rots van Palamos Llosa sterk daalt tot 20 meter en waar het zand begint.

Om te duiken op de Boreas is het essentieel dat je haar per ​​boot benadert. Alle duikcentra in de omgeving maken regelmatig uitstapjes naar het wrak. Om het te vinden moet je naar de kenmerkende rots van Llosa Palamos kijken; vandaaruit kruis je ongeveer 200 m naar het zuidwesten alwaar een boei die het wrak markeert. Ten tijde van zeer helder water kun je haar silhouet al vanaf de oppervlakte onderscheiden.

Zeebodem

Boreas rust achteroverleunend op de bakboordschroef en de boeg wijst direct in de richting van de open zee. De boeg is gelegen op ongeveer 26 meter, het achterschip op ongeveer 32 meter en de brug van het schip op 15 meter.

Een paar maanden na het afzinken, werd het wrak al bedekt met algen en ongewervelde dieren; de machinekamer en de vele gaten werden gekoloniseerd door paling en rond de romp zwermden enkele grote kreeften. Op de relingen werden formaties mosdiertjes en Penneschaft of Tubularia waargenomen.


Omschrijving: Onderwater Guide Andreu Lama's